Paljon keskustelua aiheuttaneet DMR-rajat on päätetty Suomessa viimeinkin pistää poikki ja pinoon. Hankaluuksia on jo vuosien ajan aiheuttanut jokaisen pelinvetäjän tai yhdistyksen omiin tulkintoihin perustuvat DMR-säännöt. Lue tästä miten asia hoidetaan Turkusoftilla (ja muualla Suomessa).
DMR, eli (eng.) Designated Marsman Rifle viittaa kivääriin, jossa tuliase-maailmassa on optiikalla tai muilla ominaisuuksilla tehty normaalia kivääriä paremmin pitkille matkoille tarjoileva. Tätä roolia käyttää (eng.) designated marksman DM. Airsoft -maailmassa tyypillisesti kiväärille on sallittu suurempi lähtöteho, jos se täyttää vaatimukset esimerkiksi suurentavasta optiikasta, sarjatuli on poistettu, tietty pituusmääritelmä täytyy ja niin edelleen.
Modernit asejärjestelmät ja kekseliäät mielet saavat tehtyä vaikka minkälaisista kapistuksista ja vaikka minkänäköisiä härveleitä joka tämä aiheuttaa tulkintaa myös DMR-säännön kanssa. Joskus pohjana saattaa olla pistooli, konepistooli tai jopa kivääri. Koska yhteisymmärrystä on usein hankala kaikkialla Suomessa saavuttaa – usein ongelma on jo kahden yhdistyksen välillä. On lajiliitto päättänyt perustaa ”DMR-raadin”.
DMR-raati on lautakunta, joka hakemuksesta arvioi ”kokelaan” ja tekee päätöksen siitä onko kyseessä DMR-kivääri vai ei. Päätöksen ollessa myönteinen tulee postissa ajokorttia muistuttava todistus, josta selviää replikan aseluokka. Tämän todistuksen kanssa replika käy DMR-kivääristä kaikissa pelitapahtumissa Suomessa, joissa järjestäjänä on yhdistys tai yritys. Mikäli pelisäännöt ko. aseluokan sallii.
Lautakunnan päätös maksaa 50€ ja on voimassa kalenterivuoden. Mikäli replikaan tehdään muutoksia tai sen teho muuttuu enemmän kuin kaksikymmentä prosenttia tulee se uudelleen tarkastaa. Tehovalvontaa suorittaa pelinjärjestäjät pelipaikoilla.
Mikäli päätös on kielteinen paluupostissa toimitetaan ohjeet millä aseen voi modifioida seuraavaa tarkastelua varten. Kielteisestä päätöksestä ei voi valittaa, eikä rahoja palauteta.
Kuka lautakuntaan kuuluu?
Lautakuntaan ei voi hakea vaan siihen valikoidutaan. Kukaan ei tiedä ketä siihen kuuluu. Sen kahdeksan henkinen komitea koostuu pitkän linjan harrastajista ympäri maan, eli ”isoista pojista”. Kokoonpano on niin salainen, ettei edes sen jäsenet tiedä automaattisesti toisiaan. Ainoa millä he voivat tunnistaa toisensa on salainen kädenpuristus. On pidetty tärkeänä, että kukaan ei tiedä ketä asioista päättää.
Jos haluat kuulua ”DMR-raatiin” paras tapa päästä mukaan on olla aktiivinen skenessä. Mikäli ennen paljon mukana ollut pelinvetäjä vain ”katoaa” eikä halua enää kommentoida yhteisiä asioita saattaa se olla ensimmäinen merkki raatiin kuulumisesta.
Kuinka homma toimii?
- Valo- ja videokuvaa replikasi mahdollisimman tarkasti. Erityisesti kysymyksiä herättävistä kohdista.
- Täytä tarkasteluhakemus.
- Lähetä hakemus liitteineen lautakunnalle ja maksa tarkastusmaksu
- Odota päätöstä 2-3 viikkoa.
- Kun sinulla on päätös voit mennä hyvillä mielin pelikentälle.
Entä muut aseluokat?
DMR-raati ei ota kantaa muihin aseluokkiin, mutta yhdistysten puheenjohtajien kevätkokouksessa pöydälle nostettiin tarve myös konepistooli-raadista. KP-raati tuskin ehtii ottaa kantaa enää tämän kesän skenaarioihin, mutta saattaa kokoontua jo syksyllä.
Voimaantulo
DMR-raadin päätös astuu voimaan 1.4.2024 kaikkialla (myös Turussa).
Hankalaksi tilanteen tekee se, että lomake aukeaa vasta pääsiäispyhien jälkeen, joten DMR-pelaajien pitää heti tiistaina laittaa hakemus sisälle ja odottaa 2-3 viikkoa päätöstä.
Lomakkeen linkki julkaistaan tiistaina yhdistyksen nettisivuilla.
